Hand holding a white cup with the text "The adventure begins" with a lake and a forrest in the background.

Hvordan forberede deg til neste tur?

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan se på karrieren din i “Pakk sekken med ting du trenger for turen”. Denne gangen skriver jeg om noe litt annet, nemlig hva du kan gjøre for å komme igang med å planlegge din neste tur i karrieren din. Det er mange ting jeg kan og enda flere jeg ikke kan, men er det noe jeg har dokumentert kompetanse på så er det å flytte meg i arbeidsmarkedet (bare sjekk profilen min om du ikke tror meg). Likevel er jeg kun spesialist på min egen karriere så alt du leser må du selv finne ut hvordan passer deg.

Lag pakkeliste

Alle som skal på tur som skal vare litt trenger å lage en pakkeliste over hva du trenger for turen. Denne pakkelisten er vanskeligere å lage jo lengre du har vært i en jobb. Det er lett å tenke at etter fem, ti eller femten år i samme bedrift så kan en ingenting som er nyttig noe annet sted. Ting du gjør hver dag føles trivielle og enkle. Situasjonene du har vært i, problemene du har løst flere ganger virker enkle og ikke spesielt interessante.

Det som er lett å glemme er at ikke alle steder er som der du jobber. Veldig mange steder har utfordringer nettopp du kan løse. Problemer du har løst et utall ganger er noe de mangler kompetanse til å løse. Ingen steder er perfekte og alle steder har utfordringer. Sjansen for at du etter lang tid i et selskap har noe å tilby vil jeg si er rundt nittiåtte prosent. Ikke undervurder hva du har lært og ikke ta forgitt at alle andre er så fantastiske som det de fremstiller det. Alle jobber og selskaper har sine problemer og gjør sine idiotiske ting. Derfor trenger du ikke være engstelig for om du har noe å tilby, selvsagt har du det. Ingen som har jobbet i fem til ti år er ubrukelige, så ta deg tid og ikke være kritisk når du skal skrive opp pakkelista. Pakkelista inneholder utfordringene du har møtt på, problemene du har løst, situasjonene du har stått i og kommet ut av. Det er tingene som gjør at neste turen din går lettere. Den sekken du har med deg er veldig mye tyngre enn du først tror.

Photo by Julentto Photography on Unsplash

Planlegg turen

Å se på karrieren som en tur, enn som en stige, er befriende på veldig mange måter. Det har derimot den baksiden at du faktisk må planlegge mer når du ikke bare skal oppover en stige. På samme måte som når du skal legge ut på små eller store ekspedisjoner så trenger du planlegge i forveien. Du trenger ikke en ferdig lagt rute som inneholder detaljer som tider, datoer, m.m. Derimot kan det være lurt å ta tida til å reflektere kanskje en gang i kvartalet for å se hvor du er. Lærer du noe? Er det noen andre arbeidsoppgaver som frister mer? Er du frustrert over at du ikke får brukt det du kan eller vist deg fra din beste side? Trenger du mere penger for å få hjulene til å gå rundt? Avhengig av hva du kommer fram til, så kan det hende du trenger å legge inn litt tid til å planlegge hvor turen går videre. Hvilke ting ser du etter i en ny jobb? Er det arbeidsoppgavene du vil endre? Ønsker du å utforske et nytt fagfelt? Trenger du bare miljøskifte? Savner du å jobbe i et internasjonalt miljø? Noter ned hva du ønsker, for det vil hjelpe deg finne veien videre.

I det du har tenkt tanken om at turen kanskje går et litt annet sted enn den er på vei nå, så er det bare å begynne å planlegge. Ikke vent, for i det du har tenkt tanken er alt annet bare instinktet om å søke komfort som slår inn. Start planleggingen med å oppdatere LinkedIn profilen, begynn å følge med på annonser på steder hvor du tror en potensiell arbeidsgiver kan finnes? Kanskje trenger du å snakke med en gammel kollega? Ta en kaffe med noen du har likt å jobbe med? Søk litt impulser og se hva som trigger deg. Planleggingen vil ta tid og jobbsøking kan være ganske mye jobb om du ikke har en plan for hva du vil.

Photo by Nick Abrams on Unsplash

Du trenger ikke gå på tur alene

Hva med alle de gode kollegaene?” spør veldig mange når jeg nevner det med jobbytte. Jo, jeg har hatt veldig mange gode kolleger og noen av dem er mine venner fremdeles (jeg har skrevet om dette i “Du får ikke venner på jobb”). Men, tingen er at det finnes veldig mange som venter på å bli din neste gode kollega. Selv om stedet du jobber nå føles spesielt, så kan jeg med min erfaring si at det finnes mange spesielle steder. Det er ingen grunn til å tro at du ikke vil få gode kolleger andre steder. Du trenger selvsagt å finne ut om et nytt sted vil gi deg nye turkamerater som du har lyst å være med, men sjansen for at det finnes noen er i følge mine beregninger rundt 80%.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Du angrer aldri for at du gikk på tur

Det eneste som er sikkert er at du aldri vil angre på at du bytter. Uansett hvordan det går, så vil du ha lært masse bare av prosessen med å bytte jobb. Du har fått klarhet i hva du ønsker og ikke ønsker i en ny tur. Gjennom intervjuer og prosesser lærer du nye selskap å kjenne og lærer ting om deg selv. Kanskje gjør du et feil valg, men det er jo ingen katastrofe (slik dagens arbeidsmarked er vel å merke) fordi neste jobb er faktisk rett rundt hjørnet. Jeg har aldri jobbet noe sted så kort at jeg ikke har lært noe. Selv om jeg har vært med på en tur på bare noen måneder har jeg lært verdifulle ting som har gitt meg mye som person og gitt meg ny faglig kunnskap. I mine femten pluss jobb bytter har jeg aldri angret på at jeg tok sjansen på å legge ut på en ny tur. Uansett hvordan det har gått, så er jeg en erfaring rikere og kommer bedre ut av det enn om jeg ble værende.

Å bli værende fordi du føler lojalitet eller at du svikter jobben er en vanlig følelse. Spørsmålet er om du egentlig tilfører jobben noe særlig om du er der fordi du tror andre mener du burde? Lojaliteten bør ligge hos deg selv og de viktige personene i livet ditt. En arbeidsgiver er noen som betaler deg for at du skal gi dem din kunnskap, muskelkraft eller lignende. De vil aldri gå det lille ekstra for deg, derfor skal du heller ikke gi det tilbake. Du skylder deg selv å tenke på hva det beste er for deg. Fordi du fortjener det.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.