Den Norske Dataforening sitt manglende gangsyn

NB! Jeg har ikke noe ønske om å sverte DND eller de som legger ned masse arbeid i å skape denne konferansen. Det jeg vil er at bransjen jeg er en del av skal være for alle og hvor alle føler seg trygge til å kunne bidra på den måten de ønsker. Hvor å tøyse med ting som rasisme ikke på noen måte er greit.

I år arrangerer Den Norske Dataforening (DND) konferansen Make Data Smart Again for andre år på rad.  Jeg reagerte instinktivt på navnet med en gang jeg så det i min twitter feed første gang i 2018. Det var et forsøk på å være morsom / ironisk med slagordet Make America Great Again (MAGA). Problemet med dette slagordet er hva det representerer (mer om det lengre ned) og at det er ladet med negative verdier. Den gangen gjorde jeg ikke noe mye mer med det, og konferansen gikk sin gang. 

I år igjen dukket navnet opp igjen og jeg hadde samme reaksjon. Denne gangen var det flere som reagerte og jeg tenkte i år må de faktisk gjøre noe. Siden første gang det var brukt har MAGA blitt et enda mer potent slagord for høyreekstreme verden over. Det brukes for å ufarliggjøre spredningen av høyreekstreme verdier og brukes aktivt til å provosere i alle tenkelige anledninger. Slagordet brukes av Alliansen og deres “holocausttvilende” leder som en måte å spre deres ideologi, et parti som aktivt forsøker å rekruttere ungdom i årets kommunevalg.  Jeg er ingen politisk analytiker og heldigvis har andre skrevet mye om hvorfor MAGA er et rasistisk slagord. Les denne tråden så kan du lese mer om dette.

Hvordan kan DND forsvare at de tuller med et slagord som er rasistisk? 

Rasisme og fremmedhat er ikke noe du skal tulle med, fordi for mange mennesker er det alvor. Det er å bli fysisk truet, sjikanert, diskriminert, osv. Dette burde komiteen som besluttet dette navnet tenkt på da navnet kom opp. Tilsvarende burde DND erkjenne problemet og umiddelbart endre navnet og beklage. Uavhengig av hvilke praktiske konsekvenser det måtte ha. Hvis de mener alvor med at de er for alle, så ville de gjort det uten å blunke.

Men du kunne jo forsøkt bidra?

DND har blitt gjort oppmerksom på at dette ikke er humor verdig en organisasjon som skal være for alle. De har fått tid til å se på det og har blitt gitt bakgrunnsinformasjon om hvorfor navnet er problematisk. Svaret fra DND er dette:

«Jeg har ikke myndighet til å endre navnet, da vi er en demokratisk organisasjon og ironisk bruk av et navn ikke er noe jeg kan endre uten at det oppfattes som maktmisbruk ovenfor frivillige.

Spesielt så nære datoen for konferansen blir det vanskelig å ta et så dramatisk grep som å endre navnet. Vi har imidlertid kontaktet alle våre partnere rundt navnet før påske, og av de som har svart er det ingen som har oppfattet navnet som et problem. Jeg har lest artiklene dere sendte og skjønner at enkelte finner navnet støtende, og retningslinjer for hvordan vi kan unngå dette er noe vi skal revidere før neste år»

Jeg siterer ikke med formål å henge ut noen enkeltpersoner, men for å vise argumentasjonen som gjør at ting aldri blir bedre dersom vi ikke tvinger frem endring.

Derfor engasjerer jeg meg, fordi jeg vil ha en bransje der alle skal føle seg velkomne og trygge til å kunne bidra. Hvis organisasjoner som påberoper seg å skulle favne alle ikke evner å se at de har fullstendig bæsjet nedover begge beina, så er det opp til oss å skape trykk som tvinger frem endring.

Hva bør DU gjøre?

Jobber du i ett av selskapene som er sponsor av konferansen så har du muligheten til å si fra at du ikke synes dette er greit og at ditt selskap bør si fra.

Skal du snakke på konferansen, så kan du si fra at du ikke er komfortabel med navnet. Selv om du kanskje føler at du har forpliktet deg til å støtte dem, betyr ikke det at du kan si fra.

Skal du delta på konferansen, så kan du også sende en epost til DND eller legge ut en melding på sosiale medier om at du synes de bør endre navnet umiddelbart.

Hvorfor skal du engasjere det?

Hvis ikke du, hvem da? Hvis ikke nå, når da? Uten at noen tvinger frem endring så skjer lite, bli med å gjør en forskjell.

Opprinnelig publisert her https://rebellingrambles.tumblr.com/post/184432851058/den-norske-dataforening-sitt-manglende-gangsyn