Har du en jobb eller en karriere?

Hvis man til enhver tid har øyne og ører åpne vil man kunne lære noe nytt i de mest pussige situasjoner. Dette gjelder også når du ser TV på en lørdag kveld. Jeg så Chris Rock sitt Kill The Messenger show på SVT2 denne helga. Ikke bare var showet hysterisk morsomt, men det inneholdt også jobb relaterte råd! Hvem hadde trodd at en av de mest reflekterte uttalelsene jeg har hørt siste året om jobb kommer fra Chris Rock?

Spørsmålet han stiller publikum var: har du en jobb eller har du en karriere? Chris var kjempefornøyd med at han ikke lengre måtte ha en jobb nå som han hadde en karriere. En jobb er noe du gjør 9-17 og du får lønn (i Rock’s tilfelle var det å skrape reker på en rekerestaurant i Brooklyn). En karriere derimot er noe du har når du virkelig tjener penger.

Du skaper din egen karriere

Jeg har sett mange kolleger og andre i bransjen som alltid har veldig mange årsaker til hvorfor de ikke gjøre ulike ting. “Jeg kan ikke jobbe test drevet fordi prosjekt lederen gir meg ikke tid”. “Prosjektet suger fordi vi bruker utdatert teknologi og arkitekten er en dust”. Denne typen uttalelser kommer oftest fra de som har en jobb og som ser på det de gjør som en jobb.
Hvis du derimot ser på det du gjør som en karriere lar du ikke detaljer som lite tid og inkompetente arkitekter hindre deg i å gå videre i din karriere. Du finner måter å komme deg rundt hindringene på slik at du kan komme videre.

Hvis alt du kommer opp med er unnskyldninger til hvorfor du ikke gjør ulike ting, så er det heller ikke rart du ikke får nye arbeidsoppgaver eller at du aldri får gjøre noe du synes er spennende. Muligheten til å gjøre spennende ting skaper du selv og du kan ikke vente på at de lander i fanget ditt. Du må ta det du gjør som en karriere og ikke en jobb du får betalt for. Hvis du er en utvikler som ser på det du gjør som en jobb og er fornøyd med det, så må du heller ikke forvente å gjøre spennende ting. Du må jobbe for å komme i riktig posisjon, du må ta sjanser, du må stille spørsmål.

Så still deg selv spørsmålet: Har jeg en jobb eller har jeg en karriere?

Elegante løsninger?

Det Chris sier her sammenfaller veldig med ideène som Mathew E. May skriver om i The Elegant Solution: Toyota’s Formula for Mastering Innovation. Boken handler om hvordan Toyota har skapt et system for kontinuerlig inovasjon og at dette er nøkkelen til at de er verdens beste bil produsent. Arbeidsgivere må i følge boken få sine ansatte til å føle at de har en karriere, langt mer enn at de har en jobb.

Desverre kunne ikke YouTube finne akkurat sekvensen jeg refererer til, likevel så legger jeg med en godbit fra showet Kill The Messenger:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.